lauantai 1. marraskuuta 2014

Millaisen kilpahevosen tarvitset?


Oman hevosen, kilpakumppanin, hankinta on iso asia. Kaupoille ei kannata suunnata tunteiden vallassa, eikä yksin. Väärät valinnat voivat maksaa paljon rahaa, aikaa - ja sekä ratsastajan että hevosen motivaation yhteiseen tekemiseen.

Realistisen budjetin ohella on tärkeää arvioida yhdessä valmentajan kanssa ratsastajan osaamisen taso ja tavoitteet sekä tarkastella kaikki käytettävissä olevat resurssit. Tähän arvioon voi realistisesti peilata, ovatko tavoitteet kohdallaan ja minkälainen hevonen on tilanteeseen sopiva. Ennen ostopäätöstä on myös laskettava, paljonko kilpailevan hevosen omistajan arkeen, valmentautumiseen ja kilpailuttamiseen voi panostaa sekä aikaa että rahaa.

Kisatallin tunnelmaa Hangossa 2014















Hevosen hankinnassa kannattaa aina kääntyä ammattilaisten puoleen. Kansainvälisesti menestyneen esteratsastajamme Nina Fagerströmin mukaan hankintaprosessissa kaikista tärkeintä on pitää mielessä millaiselle ratsastajalle ja mihin käyttöön hevosta haetaan. "On eri asia etsiä nuorelle ratsastajalle vakaata ja varmaa esteratsua kuin suorittajaa kaikkein korkeimmalle tasolle", Fagerström kiteyttää.

Kalleimmat hevoset eivät usein ole harrasteratsastajalle sopivia valintoja: "GP-tason hevoset ovat reaktiivisia ja herkkiä, usein amatöörille liian vaikeita. Huippuhevoset ovat allergisia sekä puomeille että huonolle ratsastukselle", Fagerström sanoo.

Nuoren hevosen hankinnan yhteydessä tulee puolestaan budjetoida laadukkaaseen koulutukseen: "Hevosen ratsastettavuus tulee ratsastajasta. Nuorella hevosella ei ole pahoja tapoja, ratsastaja luo ne tai antaa niiden syntyä. Joillakin hevosilla on paljon temperamenttia ja ne tarvitsevat kokeneen ratsastajan, ettei niitä pilata", pohtii Suomen esteratsastusmaajoukkuetta luotsannut ranskalainen Hervé Godignon.

Kilpailemista voi harrastaa monin eri tavoin, monella eri tasolla.

















Kaikkien ei tarvitse tähdätä maailman huipulle, voidakseen harrastaa ja nauttia kilpailemisesta. Samalla, kun uuden kilpailujärjestelmän tavoitteena on parantaa kaikkien kilpailujen urheilullista tasoa, pyritään alemmille tasoille saamaan nykyistä laadukkaampia kilpailutapahtumia.

Hevosen omistaminen ei sekään ole välttämätön kilpailemisen edellytys. Huipulla on tavallista, ettei ratsastaja omista hevostaan itse ja alemmille tasoille on mahdollista päästä jopa ratsastuskoulujen opetushevosilla. Yhtä lailla hevosen vuokraaminen tai ylläpitosopimus voi joissain tapauksissa olla kaikille osapuolille sopivin vaihtoehto. Kaikista vuokraamiseen ja ylläpitoon liittyvistä vastuista ja muista käytännön asioista kannattaa sopia aina kirjallisesti, valmiita sopimusesimerkkejä löydät täältä.
 
Koko juttu Nina Fagerströmin ja Hervé Godignonin ajatuksista, sekä kuvia HIHS:n yhteydessä löytyy täältä.

Minna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti