sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Haluatko menestyä? Lue tämä.

"Ratsastus on psyykkisesti vaativin olympialajeista", sanoi urheilupsykologi Mia Stellberg hieman ennen MM-kisoja. Moni onnistuu tässä vaativassa lajissa. Tässä postauksessa tutkitaan, mitä onnistujilta voi psykologin mukaan oppia.

Mia Stellbergin mukaan tekninen ratsastustaito on kilpailusuorituksesta oikeasti vain puolet: kilpailut voittaa aina paras kilpailija. Eri lajeissa harjoittelua tehdään hieman eri tavoin ja koska olemme ihmisinä erilaisia, on tärkeää löytää oma tapa toimia ja rakentaa siitä punainen lanka kaikkeen tekemiseen. On myös tärkeää osata iloita silloin, kun menee hyvin.

Kikka Suomio iloitsi onnistumisen hetkellä Helsingin Laaksolla.





















Polkuja huipulle on yhtä monta kuin on kilpailijaa. Yhdistävänä tekijänä menestyjillä on Stellbergin mukaan aito innostus ja usko omaan tekemiseen. Innostuksesta kumpuaa omaan persoonaan ja toimintatapaan sovitettu, ja vahvasti tavoitteisiin sitoutunut arkinen treenisuunnitelma.

Aina ei innosta. Merkittävin syy ratsastajan motivaation katoamiseen on liian suuret omaan tekemiseen kohdistetut odotukset. Ensimmäiseksi askeleeksi kohti menestymisen polkua Stellberg vinkkaa viilamaan omat tavoitteet realistiselle tasolle yhdessä valmentajan kanssa. Kun tavoitteet ovat oikealla tasolla, tulee onnistumisia, mikä puolestaan ruokkii uusia onnistumisia, Stellberg sanoo.

Kukaan onnistuja ei ole liikkeellä yksin. Voittajan taustalta löytyy useita eri tavalla uraan vaikuttaneita ihmisiä ja hevosia. Onko sinun tiimissäsi ihmisiä, jotka tukevat tavoitettasi?

Terhi Stegarsia kannustamassa, Mialla yllään ruskea liivi (kuva:Sonja Holma)















Stellberg vinkkaa, että omaa tekemistään kannattaa opetella analysoimaan yhtä lailla arjessa kuin kilpailutilanteissa. Kysy itseltäsi onnistumisen jälkeen, mistä aineksista onnistumisen resepti koostui, mitä silloin tein? Entä, kun meni huonosti, mitä silloin tein? Onnistumisten ja epäonnistumisten avaaminen auttaa näkemään omassa toiminnassa säännönmukaisuuksia. Kun tiedät, millainen tekeminen johtaa mihinkin lopputulokseen, voit jatkossa valita, mitä asioita haluat tekemisessäsi toistaa ja mitä jättää tekemättä.

Myös oman ratsastuksen säännöllinen kuvaaminen kannattaa. Tavallisella älypuhelimella saa riittävän hyvää kuvaa verratakseen sitä, miltä ratsastus tuntui siihen, miltä se näytti. Kuvaamista kannattaa harrastaa etenkin silloin, kun valmentaja ei ole paikalla. Videon avulla pääset katsomaan omaa ratsastustasi ulkopuolisen silmin ja voit myöhemmin näyttää valmentajalle kuvaa ratsastuksestasi. Lisäksi videointi puhelimella on varsin edullista puuhaa, tuumii Stellberg.

Tässä kiteytettynä vinkit onnistumiseen:



















Mia Stellberg on tiiviisti mukana maajoukkueemme taustatiimissä ja oli näin ollen mukana myös Normandiassa. Uutisen Mian ajatuksista MM-kisojen alla löydät täältä.

Seuraavassa postauksessa keskitytään ensi vuoden kilpailulupiin.

Terkuin,
Minna








 


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti