sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Mitä hyötyä on pakollisista kvaaleista?

Kvaalijärjestelmä tulee ensi vuonna pakolliseksi kaikissa lajeissa. Koska kouluratsastuksessa kvaalit ovat olleet käytössä jo pitkään, ja koska kvaalien taustalla on periaatteessa sama idea kaikissa lajeissa, tutustutaan ajatukseen kouluratsastajan silmälasien läpi.

Kilpailusääntöjen mukaan kouluratsastuksen tarkoitus on "asteittain ja järjestelmällisesti kehittää koko hevosen lihaksistoa ja koko olemusta niin, että hevonen on irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve". Jokainen kilparatsastaja tietää, että moinen projekti vaatii vuosien pitkäjänteisen työn, ja että samoilla ominaisuuksilla on kysyntää myös muissa lajeissa.

MM-areenalla tänä vuonna nähty Suomen mestari Solos Lacan on 18-vuotias


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taustoittaakseni kvaalijärjestelmän merkitystä, otin yhteyttä Englantiin, jossa vuosia kilpailujärjestelmämme ytimessä monin eri tavoin vaikuttanut Kikka Suomio tällä hetkellä harjoittelee. "Enimmäkseen harjoittelen perusasioita, kuten kulmiin ratsastusta ja sitten välillä piaffia ja laukanvaihtosarjoja", tuumi Kikka, kun tiedustelin, mitä kaikkea harjoitteluohjelmaan tällä hetkellä kuuluu.
 
Kvaaleilla rakennetaan positiivista kehitystä
 
Kvaalijärjestelmä saa Kikan varauksettoman kannatuksen: "Mielestäni systeemi on ehdottoman mainio. Onnistuessaan se ohjaa ratsastajaa ja sitä kautta hevosta turvallisella ja hyvällä tavalla lajissa eteenpäin. Käytännössä kvaalit pitää toteuttaa niin, että ne kertovat ratsastajille mikä on heille kulloisellakin suoritustasolla sopiva kilpailutaso. Hevosen kannalta kvaalit onnistuessaan mahdollistavat sen, että ne etenevät urallaan tasolta toiselle johdonmukaisesti, kokemusta ja itseluottamusta keräten."
 
"Toivon, että kvaalijärjestelmä osaltaan lisäisi ymmärrystä hevosen kouluttamisesta ja kilpailuttamisesta ja positiiviset asiat lisääntyisivät: hevosten kilpailu-urat pidentyisivät, jolloin näkisimme enemmän hevosia isommissa tehtävissä. Positiivista on sekin, että kvaalit auttavat löytämään kullekin hevoselle sopivan tason kilpailla.
 
Kikka Suomio 6-vuotiaan kisakumppaninsa Diamanten kanssa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hyvin tehtäviinsä valmisteltu hevonen ja sopivalla tasolla kilpaileva ratsukko kehittyy: "Onnistuneet suoritukset lisäävät itseluottamusta ja onnistuneet toistot synnyttävät suoritusvarmuutta ja automaatiota, jota tarvitaan, jotta voi siirtyä isompiin tehtäviin", Kikka taustoittaa.
 
Emilia Hellman kilpailee ratsastuskouluponi Sture J:n kanssa hyvällä sykkeellä
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kikka Suomio peräänkuuluttaa kilpailemisen arvostamista kaikilla tasoilla: "Ammattilaisen näkökulmasta katsoen hyvin suoritettu helpon tason kilpailusuoritus, jossa hevonen ja ratsastaja hyvässä yhteistyössä ja urheilun mittarilla suoriutuvat tehtävistään hyvin, on arvokkaampaa kuin liian vaikeissa tehtävissä kompuroivan ratsukon suoritus."
 
"Siinä katoaa helposti ratsastuksen koko idea: liian vaikeiden tehtävien äärellä rimpuillessa harmoninen yhteistyö ratsastajan ja hevosen välillä jää puuttumaan", Kikka pohtii. 
 
Kikka Suomio lähettää terveisiä Englannista!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
"You earn your trophies at practice. You pick them up at competitions."
Unknown

-MinnaEi kommentteja:

Lähetä kommentti